Cilt Bakımına Kaç Yaşında Başlamalıyız?

“Cilt bakımına ne zaman başlanmalı?” sorusunu sıklıkla duyuyorum. Soran kişi bazen çocuğunun cilt sağlığından endişe eden ya da sağlıklı bir güzellik algısı geliştirmesini isteyen bir anne oluyor, bazen de belirli yaşa kadar cildiyle ilgilenmemiş olup sosyal medya veya çevresinin etkisiyle, artık cilt bakım ürünleri kullanması gerektiğini düşünen bir kadın. Bu soruyu her kim ve ne zaman soruyorsa, yanıtı açık: hemen bugün.

Genel gözlemlediğim eğilim; kozmetik konusunda meraklı olan kişiler haricinde, ancak aynada birtakım sorunlar görüldüğü zaman harekete geçme yönünde. “Yüzümde lekeler çıkmaya başladı, galiba bir şeyler kullanmam lazım,” lafı sık sık karşıma çıkar. Ama cilt bakımı, yaşla ve yaşlanma belirtileriyle ya da cilt sorunlarıyla ilgili değil, cildimizin sağlığıyla ilgilidir. Güzellik düşkünlüğü değil, tıpkı ağız hijyeni gibi, kişisel hijyenin bir parçasıdır – ve buna ne kadar erken başlarsak, o kadar bilinçli bir yolculuğa çıkarız.

Cilt bakımının bilimsel bir temeli vardır ve hepimizin temel bir cilt bakım rutini izleyerek cildimizi çevresel kirleticilerden temizlemesi, doğru şekilde nem desteği vermesi ve güneşin zararlı etkilerine maruz kalmamak için güneş koruyucu kullanması gerekiyor.

Çocukluk ve Gençlik: Temeller Ne Zaman Atılır?

Cilt bakımına “kaç yaşında başlanmalı” diye soranlar için bilimsel bir gerçek var: Erken alışkanlıklar, uzun vadeli fark yaratır. Dermatologlar, ergenliğin başlangıcı olan 12-14 yaş civarını işaret ediyor. Hormonlar bu dönemde ciltte değişim yaratır; yağ üretimi artar, siyah nokta ve sivilceler başlar. Ama sağlıklı bir bilinç oluşturmak ve alışkanlık edinmek için daha erken, hatta çocuklukta bile basit bir rutin mümkün. Dünyanın önde gelen dermatoloji ve kanser dernekleri, 6 aylıktan itibaren bebeklerde güneş koruyucu kullanımını öneriyor. 0-5 yaş arasında çocukların cildinin UV hasarına karşı daha hassas olduğu ve çocuklukta yaşanan ciddi güneş yanığı vakalarının ilerleyen yaşlarda cilt kanseri riskini artırdığı belirtiliyor. Üstelik UV hasarı ömrümüz boyunca kümülatif olarak birikiyor; çocuklarımıza bu bilinci aşılamak onların geleceği için çok önemli.

Bu nedenle kreş ve okul öncesi çocukların dışarıda oynarken geçireceği vakit göz önünde bulundurularak sabah ve gün içinde güneş koruyucu kullanılması, yatmadan önce bunun yumuşak bir temizleyiciyle arındırılıp cildi besleyen bir nemlendirici kullanılması, son derece etkili ve yeterli bir bakım rutini olur. Buradaki amaç, hijyeni ve güneş korumasını alışkanlık haline getirmek. Çocukların cildi genellikle kurudur, kızarıklık ve kaşıntı gibi problemlerin önüne geçmek için yüz yıkama ya da banyo sonrası nemlendirmek iyi olur.

Peki, ergenlik çağına gelen gençler ne yapmalı? Ergenlikte temel bir rutin – temizleyici, nemlendirici, güneş kremi – cildi dengede tutar. Akne ve siyah nokta probleminin önünü almak için bu temel rutin önemli. Salisilik asit gibi içerikler sivilcelere iyi gelebilir, ama abartıya kaçmaya gerek yok ve cildi nemlendirerek kendini onarmasına yardımcı olmak şart. Sadece sivilceleri kurutmaya çalışmak cilt bariyerine hasar verir ve bariyerden içeri giren alerjen/patojenler sorunu daha da şiddetlendirir.

Ergenlik döneminde siyah nokta, komedon ve akne sorunu karşısında en sık yönelinen ürünler temizleyiciler oluyor. Burada çok önemli bir konu var: yüzün tamamı yağlı değilse, gün içinde tekrar yağ kusma gibi durumlar yoksa yağlı ve akne sorunu yaşayan ciltler için hazırlanmış olan sert temizleyiciler kullanmayın! Hiçbir durumda yüzünüzü sabunla yıkamayın; özel olarak geliştirilmiş olmadığı sürece sabunlar cildin pH seviyesini çok yükseltir ve mikrofloraya zarar verir. Yıkama sonrası yüz kuruyup geriliyorsa cilt bariyeriniz tehdit altında demektir. Ne yazık ki eczanelerin bilinçsizce önerdiği La Roche Posay Effaclar yüz yıkama jeli, doğru ciltte kullanılmadığında cildi mahvediyor. Her zaman nazik temizleyiciler tercih edin. Ürün önerileri için hazırladığım bu listelere göz atabilirsiniz:

  1. Ergenlik öncesi ve ergenlikte kuru-normal ciltler için temizleyiciler ve nemlendiriciler

  2. Ergenlik öncesi ve ergenlikte karma-yağlı ciltler için temizleyiciler ve nemlendiriciler

Erkekler İçin Cilt Bakımı: İhmalden Bilince

Bugüne kadar genellikle cilt bakımı “kadınlara özgü” olarak yansıtıldı, ama bu bir yanılgı. Deri, cinsiyetten bağımsız herkesin en büyük ve bizi dış dünyaya karşı koruyan en büyük organı. Şimdilerde pazarı büyütmek için erkeklere özel koleksiyonlar, hatta markalar bile çıkıyor. Son yıllarda “erkekler için cilt bakımı” aramalarının %857 arttığını (Exploding Topics) biliyor musunuz? Tıraş sonrası tahriş, birçok erkeğin yaşadığı bir sorun ve birçoğu bunu görmezden geliyor ya da sorunu daha kötü hale getirecek geleneksel ürünler kullanıyor. Bunun için erkeklere özel bir ürün olmasına gerek yok, bu sadece pazarlama taktiği. Kuruluk ve tahriş için geliştirilmiş, cilt bariyerini destekleyecek nemlendirici ürünler herkes için bir çözüm. Temizleme, nemlendirme ve güneş koruyucu gibi basit bir rutin, cildinizin sağlığını korumanıza yardım eder.

Akne, tıraş sonrası batıklar, komedonlar, siyah noktalar ya da lekeler gibi şikayetler varsa, bunları hedefleyecek salisilik asit, azelaik asit vb içeriklere sahip bakım ürünleri rutine dahil edilmeli. İş gereği dışarda uzun vakitler geçiriliyorsa güneş koruması asla atlanmamalı. Güneş hasarı deri altında kümülatif olarak birikir ve bir şey olmaz deyip gözardı ettiğiniz durum, bir süre sonra yüzünüzde ciddi lekelere ya da derin çizgilere yol açabilir.

Kadınlar İçin İyi Yaşlanma: Pro-Aging Felsefesi

Kadınlar arasında “Cildim iyi, sorunum yok, o yüzden bir şey yapmama gerek yok” düşüncesinin yaygın olduğunu görüyorum. Bilimsel bir dayanağı olmayan “kozmetik ürünler kullanmak cildi bozar” anlayışı oldukça güçlü. Bu, esasen doğru bir önerme olmasa da, bilinçsizce kullanılan yanlış ve kalitesiz ürünler ne yazık ki bu sonucu doğuruyor. Öte yandan, yıllarca cildine bakmayıp, güneşten korunmadan dolaşan ve 30’larında lekeler ya da çizgiler fark edenler var. “Artık bir şeyler kullanma zamanı” diyerek paniklemek yerine, erken başlamak daha mantıklı.

Ben anti-aging kavramını sevmiyorum, daha çok pro-aging taraftarıyım. Yaşlanmak doğal; cilt bakımının amacı yaşlanma belirtilerini gizlemek değil, cildini sağlıklı tutmak olmalı. Cildimizdeki rezervleri korumak, yapıtaşlarımız olan kolajen, elastin ve hyalüronik asit ile cilt bariyerimizin büyük kısmını oluşturan seramit seviyelerimizin zamanından önce azalmasına izin vermemek en güzel pro-aging stratejisi. Temel rutinin üzerine, antioksidan koruması ve cilt yenilenmesini teşvik edecek içerikleri ekleyerek rutinimizi geliştirebiliriz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız endişe etmeyin, size tam olarak bu konuda yardımcı olabilirim. Ne paranızı ne zamanınızı boşa harcayın; alacağınız danışmanlık hizmetiyle size özel seçilmiş nokta atışı ürünleri birlikte belirleyelim.

Her Yaşta Öz Bakım

Cilt bakımı, zihinsel sağlık için de bir mola. Yüzünü yıkarken, nemlendirirken kendine ayırdığın o anlar, seni rahatlatır. “Buna vaktim yok” deme; bu, kendine ayırdığın bir zaman. Önce sen iyi olacaksın ki etrafına iyi gelebilesin. Çocuklukta hijyenle başla, gençlikte değişimlere karşı denge kur, yetişkinlikte bilinçlen. 12’sinde de, 40’ında da fark etmez; cilt bakımı bir zorunluluk değil, keyifli bir alışkanlık olabilir.

Sen ne dersin? Cildine bilimsel bir gözle bakıp bu yolculuğa başlamaya hazır mısın?


Önceki
Önceki

Cildinizi yaza nasıl hazırlıyorsunuz?

Sonraki
Sonraki

Neden Cilt Bakımı Danışmanlığı Almalısın?